Wat is een goede powerbank?

Als je onderweg je mobiel of tablet wilt opladen, dan is een powerbank een goed idee. Dat is een batterij met een USB aansluiting. Door middel van een USB laadkabel kan je je apparaat opladen met stroom uit de powerbank. Er zijn ontzettend veel merken, typen en uitvoeringen van dit apparaat te verkrijgen. Wij zetten in deze post wat belangrijke eigenschappen neer waar je een powerbank op kan vergelijken.

Powerbank met 1 USB aansluiting
Powerbank met 1 USB aansluiting

De capaciteit van de powerbank

De belangrijkste eigenschap van een powerbank is hoeveel ‘batterij’ of ‘stroom’ hij kan meedragen. Dit wordt uitgedrukt in mAh, wat staat voor milli ampère per uur. Hoe meer mAh, hoe meer ‘stroom’ hij op kan slaan. Een accu van een moderne mobiel heeft tussen de 3.000 en 4.000 mAh. Grof gezegd kan je stellen dat een powerbank van 4000 mAh jouw mobiel met een accu van 4.000 mAh, 1x kan opladen. Heb je een powerbank van 12.000 mAh, dan kan je batterij 3x opgeladen worden.

Het uitgaand vermogen

De USB aansluiting(en) van de powerbank hebben een vermogen, uitgedrukt in A. Hoe meer Ampere, hoe sneller hij oplaadt. Een moderne mobiel heeft tegenwoordig 2 A nodig om een beetje snel op te kunnen laden. Zorg er dus voor dat het uitgaand vermogen rond de 2 A zit.

Ook het aantal USB aansluitingen varieert. Kleine uitvoeringen hebben vaak 1 USB aansluiting, grotere uitvoeringen hebben vaak 2 of soms nog meer aansluitingen. Meer aansluitingen betekent meer apparaten tegelijkertijd opladen!

Het aantal laadcyclussen

Dit is een moeilijke eigenschap om op te vergelijken. Het aantal laadcyclussen geeft aan hoe vaak je de powerbank volledig kan opladen en kan laten leeglopen, voordat hij ‘op’ is. Elke keer als hij opgeladen wordt, dan slijt hij iets. Vroeger hadden batterijen daar veel meer last van dan nu (het zogenoemde geheugeneffect), maar het is nog altijd een dingetje. Echter vermelden de meeste fabrikanten niet hoeveel laadcyclussen hun draagbare batterij precies heeft. In de regel betekent goedkoper, minder laadcyclussen. Een duurdere uitvoering zal je veel vaker op kunnen laden.